Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Επιστήμη ή "επιστημονική" παράνοια;

Από ομιλία στο ραδιόφωνο της εκκλησίας (Γιάννης Σιτές)
   Ζούμε στην εποχή που έχουμε φέρει τα πάνω κάτω. Στην εποχή που το παράλογο λέγεται λογικό και το λογικό παράλογο, στην εποχή που ο τρελός λέει τον γνωστικό τρελό. Στην εποχή που ξαναγράφεται η ιστορία συμβατή με συμφέροντα, ιδεολογίες και προδοσίες.
   Μέσα σε όλα αυτά βιώνουμε και την επιστημοσύνη ως παράνοια. Μα είναι δυνατόν; Αρμόζει σε έναν καθώς πρέπει επιστήμονα να μιλάει για Θεό ή να πιστεύει σε Θεό; Αυτό αφορά αγράμματες γιαγιάδες του περασμένου αιώνα, μας λένε συχνά αρκετοί αυτοαποκαλούμενοι επιστήμονες του καιρού μας.
   Όλοι αυτοί νομίζουν ότι ένα πτυχίο τους κάνει και επιστήμονες.
   Τι αλαζονεία, τι έπαρση; Εδώ αξίζει να θυμηθούμε ένα παλιό τραγούδι του Κώστα Χατζή (Όταν κοιτάς από  ψηλά …)
-- Μοιάζουν τα σπίτια με σπιρτόκουτα … μοιάζουν μυρμήγκια οι ανθρώποι, το μεγαλύτερο ανάκτορο μοιάζει μ’ ένα μικρούλι τόπι.
-- Κι όλοι αυτοί που σε πικράνανε, από ψηλά αν τους κοιτάξεις θα σου φανούν τόσο ασήμαντοι που στη στιγμή θα τους ξεχάσεις.
   Το μεγαλείο του μικρο - μεγαλισμού από νεαρούς και όχι μόνο αυτοαποκαλούμενους επιστήμονες.
   Εμείς εδώ το μόνο που μπορούμε είναι να θέτουμε λογικά ερωτήματα, αναμένοντας απαντήσεις.

   Όταν κάποιος επισκεφτεί την Ακρόπολη και με θαυμασμό θα αντικρύσει αυτό το μέγα επίτευγμα των αρχαίων Ελλήνων, το πρώτο που θα σκεφτεί είναι.
   Μα τι μυαλά ήταν αυτοί που την σχεδίασαν, τι τεχνίτες ήταν αυτοί που σκάλισαν το μάρμαρο, τι ρωμαλέοι ήταν αυτοί που μετέφεραν τα υλικά.
   Ο θαυμασμός μάλιστα του έργου παίρνει και ιδεολογικές διαστάσεις από μικρόνοες ανθρώπους.
   Οι αστοί θα επικεντρώσουν τον θαυμασμό τους στους αρχιτέκτονες, οι σοσιαλίζοντες θα θαυμάζουν τους εργάτες που μετέφεραν την πέτρα. Οι μεν θα αποδίδουν το έργο στους αρχιτέκτονες, οι δε στους εργάτες, δούλους κλπ.
   Η ακρόπολη όμως υπάρχει χάριν σε όλους. Αυτό το βλέπουν και το αξιολογούν οι ισορροπημένοι άνθρωποι.
   Δεν θα βρεθεί όμως κανένας που να ισχυριστεί, ότι η ακρόπολη δημιουργήθηκε μετά από ιστορία αιώνων και με τυχαία συνάντηση ατόμων και μορίων. Αν κάποιος ισχυριστεί κάτι τέτοιο, είναι προφανές ότι όλοι θα του χρεώσουν ψυχοπάθεια.
   Οποιοδήποτε άλλο τεχνολογικό επίτευγμα αντικρύσουμε, ένα αεροπλάνο, ένα αυτοκίνητο, ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή, μια γέφυρα, πάντα πίσω από όλα αυτά αναζητούμε τον κατασκευαστή.
   Ενώ λοιπόν ο άνθρωπος αναζητεί πάντα δημιουργό και κατασκευαστή πίσω από κάθε τεχνολογική δημιουργία και επίτευγμα δεν αναζητεί δημιουργό για τον εαυτό του.
   Ισχυρίζεται ότι ατάκτως ερριμμένα άτομα και μόρια στο σύμπαν, τυχαία ενώθηκαν και δημιούργησαν το σύμπαν και τον άνθρωπο. Μετά την τυχαία δημιουργία του ανθρώπου, όλα πλέον κατασκευάστηκαν μόνο από αυτόν.
   Το άκρων άωτον της αλαζονείας! 
   «Οικ ελάτρευσαν την κτίση οι Θεόφρονες παρά τον κτίσαντα», λέει η εκκλησία για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να βγάλει τον άνθρωπο από την παράνοια.

   Θέλουν να αγνοούν οι εν λόγω “επιστήμονες” ότι η ισορροπία στο σύμπαν και το πλανητικό σύστημα εξαρτάται από σημαντικές και ακριβείς λεπτομέρειες.
   Τι θα συνέβαινε αν η ταχύτητα περιστροφής της γης γύρω από τον ήλιο γινόταν για ένα δευτερόλεπτο ελάχιστα μικρότερη. Η γη θα έπεφτε πάνω στον ήλιο, που σημαίνει ζωή = μηδέν.
      Τι θα συνέβαινε αν η ταχύτητα περιστροφής της γης γύρω από τον ήλιο γινόταν για ένα δευτερόλεπτο ελάχιστα μεγαλύτερη. Η γη θα απομακρυνόταν από τον ήλιο, ακαριαία θα εψύχετο, που σημαίνει ζωή = μηδέν.
   Ποια είναι η δύναμη που κρατά αυτή την απίστευτη ισορροπία στο σύμπαν;
   Γνωρίζουμε ότι το νερό έχει μια ιδιαίτερη συμπεριφορά στους 4 βαθμούς Κελσίου. Έχει την μεγαλύτερη πυκνότητα σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη χημική ένωση υπάρχει στο σύμπαν.
   Αυτή η ιδιαιτερότητα του νερού, καθιστά δυνατή την ζωή στον πλανήτη γη. Οι επιστήμονες στην αδυναμία τους να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο, το ονόμασαν ανωμαλία διαστολής του νερού.
   Ήρθε η ώρα να απευθύνουμε ερωτήματα σε επιστήμονες που νιώθουν απόγονοι του πίθηκου. Προ αυτών όμως θα τους θέσουμε μια άποψη του Πασκάλ, που ελπίζω να μην τον αμφισβητούν ως επιστήμονα, Φυσικό και όχι μόνο.
    «Στην Πίστη υπάρχει αρκετό φως γι’ αυτούς που θέλουν να πιστέψουν και αρκετές σκιές για να τυφλώσουν αυτούς που δεν θέλουν».
    Μια σειρά διαπρεπείς επιστήμονες από τον χώρο των θετικών επιστημών δηλώνουν την παρουσία τους και στον χώρο της Θεολογίας. Ποιοι μπορούν να τους αμφισβητήσουν;
   Από τον χώρο των φυσικών επιστημών.
Νικόλαος Χατζηνικολάου: Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής
Αστέριος Χατζηνικολάου: Αρχιμανδρίτης – Αθήνα
«Αρχή και τέλος του κόσμου , Κοσμολογία και Αγία Γραφή» εκπληκτικό βιβλίο με επιστημονικότατες απαντήσεις, βασισμένες σε πειραματικά δεδομένα.
Χατζηγιάγκου Επιφάνειος: Αρχιμανδρίτης - Φλώρινα
Κοστώφ Ιωάννης: Αρχιμανδρίτης – Αθήνα
Αναγνωστόπουλος Γεώργιος: Καθηγητής Πολυτεχνείου- Ξάνθη ιερέας.
   Είναι μερικοί από τους φυσικούς που την έρευνά τους επέκτειναν και εκτός της φυσικής με σημαντικό όμως εφόδιο την επαφή τους με τις φυσικές επιστήμες.

   *   Ο θεολόγος Ηλίας Βουλγαράκης έχει γράψει μία καταπληκτική τριλογία ερμηνείας του δημιουργού με τον τίτλο «Χριστουγεννιάτικο αντιπαραμύθι».
   Η Τρίτη παραλλαγή με τίτλο «Ο αρχιμηχανικός κι ο χειριστής», είναι μια απάντηση σε συμβολικό επίπεδο για την οντολογία του ανθρώπου και την σχέση του με τον Δημιουργό και απολύτως επίκαιρη με την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών.
   Αποκαλύπτεται εδώ η αλαζονεία αυτάρκειας του ανθρώπου που οδήγησε τον Χριστό στον Σταυρό.
Παραλλαγή τρίτη: Ο αρχιμηχανικός κι ο χειριστής
Πρόσφατα η ελληνική Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρία «ΚΟΣΜΟΣ» αγόρασε από την ιαπωνική Φίρμα «SORA» μια ηλεκτρονική μηχανή «τελευταίου τύπου και υψηλής τεχνολογίας». Ιάπωνες μηχανικοί την συναρμολόγησαν και την έθεσαν σε δοκιμαστική λειτουργία. Παράλληλα εκπαίδευσαν τον Έλληνα χειριστή της.
Τα εγκαίνια της λειτουργίας της μηχανής θα άρχιζαν σε λίγο με επισημότητα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας παρίστατο σε απαρτία.
- Πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι, είπε με καμάρι ο Διευθύνων Σύμβουλος στα άλλα μέλη, για το νέο απόκτημα της Εταιρίας μας.
- Είναι το πιο τέλειο και το πιο ακριβό απ’ όλα τα άλλα μηχανήματα του εργοστασίου μας, βιάστηκε να συμπληρώσει ο Γενικός Διευθυντής. Η φίρμα «Ουρανός», αυτή, κύριοι μου, είναι η σημασία του γιαπωνέζικου ονόματος «SORA», μας έδωσε ό,τι καλύτερο είχε...
Ο Διευθύνων Σύμβουλος, χωρίς να δώσει σημασία, σηκώθηκε για να προϋπαντήσει τον ιερέα που ερχόταν, κόβοντας έτσι τη διάθεση του Γενικού να συνεχίσει.
Η πρόσκληση του ιερέα ήταν απαίτηση του Συμβούλου. Ήταν άραγε το υψηλό κόστος της μηχανής που τον παρακίνησε να ζητήσει τη θεία βοήθεια; Κανείς δεν ξέρει. Ωστόσο εκείνο που έγινε γνωστό είναι ότι ο Σύμβουλος ζήτησε με επιμονή, και με την πρόφαση να δοθεί περισσότερος εορταστικός τόνος, να αρχίσει η τελετή με αγιασμό.
Σαν τέλειωσε ο ιερέας το καθήκον του, άρχισαν οι συνηθισμένοι λόγοι. Απ’ όλες τις πλευρές τονίστηκε η σημασία της μηχανής και οι μεγάλες ελπίδες που εναποθέτουν σ’ αυτή. Παρουσίασαν ύστερα στο κοινό τον Έλληνα χειριστή της μηχανής μηχανικό Αδάμ Κοσμόπουλο, πλέκοντάς του, μάλιστα, το εγκώμιο για την τεχνική του κατάρτιση. Την ώρα εκείνη ο προϊστάμενος από τους Ιάπωνες μηχανικούς παρέδωσε με επισημότητα στον Έλληνα χειριστή ένα χρυσόδετο βιβλίο με τις οδηγίες χρήσεως της μηχανής. Στο σύντομο λογύδριό του επέστησε την προσοχή του μηχανικού Κοσμόπουλου στην υποχρέωση που είχε να τηρεί με σχολαστικότητα τις οδηγίες του βιβλίου. Τέλος ο Πρόεδρος του Δ.Σ., με την υπόδειξη του χειριστή, έβαλε σε κίνηση τη μηχανή. Άνοιξαν σαμπάνιες και ακολούθησε πλούσιος μπουφές.
Τον πρώτο καιρό το μηχάνημα λειτουργούσε άψογα. Ωστόσο ο απόλυτος αυτοματισμός του γέμιζε το χειριστή του ανία. Η αναδουλειά έκανε να ξυπνήσει μέσα του το ελληνικό δαιμόνιο, που τον παρακινούσε να βρει νέο τρόπο για να κάνει το μηχάνημα περισσότερο αποδοτικό.
Φαντάστηκε μάλιστα, ότι η μοναδική απαγόρευση που περιείχε το βιβλίο οδηγιών, ήταν λίγο-πολύ επίτηδες βαλμένη από τους Ιάπωνες για να παραμένουν οι μηχανές αυτές που πουλάνε στους ξένους, σε χαμηλότερη απόδοση, ώστε να μη μπορούν να τους ανταγωνίζονται.
Τί λόγο θα είχε, άλλωστε, σκέφτηκε ο μηχανικός Κοσμόπουλος, να του επιστήσει ο Ιάπωνας τόσο επίσημα την προσοχή στο να τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια τις Οδηγίες, αντί να του παραδώσει απλά και ιδιαίτερα το βιβλίο; Πώς δεν το είχε σκεφτεί από την αρχή! Οπωσδήποτε η συμπεριφορά αυτή έκρυβε κάτι το ύποπτο!
Έτσι το μοιραίο λάθος έγινε.
Η μηχανή βέβαια δεν έπαψε να λειτουργεί. Αλλά όχι πια όπως πρώτα. Δεν χρειάζεται να ειπωθεί ότι η ευθύνη της δυσλειτουργίας της ρίχτηκε από το χειριστή στους Ιάπωνες.
- Αυτοί φταίνε για το λάθος.
- Ένας λόγος παραπάνω να έρθουν να τη διορθώσουν, είπε τότε ο Γενικός.
- Κι εγώ γιατί είμαι εδώ; απάντησε με αυτοπεποίθηση ο χειριστής. Για μένα προσωπικά είναι θέμα φιλότιμου.
Και το ελληνικό δαιμόνιο έκαμε πάλι το θαύμα του. Ο Γενικός πείστηκε να μη γράψει στην Ιαπωνία.
Ωστόσο οι μέρες περνούσαν και η μηχανή αντί να διορθώνεται πήγαινε χειρότερα. Σε νέα παρατήρηση του Γενικού ο Κοσμόπουλος απάντησε ότι η επιδιόρθωση της μηχανής είναι θέμα ημερών.
Ο τόνος όμως της φωνής του είχε χάσει την προηγούμενη πειστικότητα. Ο λόγος αυτός οδήγησε το Γενικό να γράψει στην Ιαπωνία. Οι Ιάπωνες με τη σειρά τους ειδοποίησαν την Αντιπροσωπεία τους στην Ελλάδα.
Σαν εμφανίστηκαν οι εδώ μηχανικοί στο εργοστάσιο, ο χειριστής μας ένιωσε πολύ θιγμένος και τους έδιωξε. Ωστόσο μετά την αναφορά που πήρε η ιαπωνική φίρμα από την Αντιπροσωπεία έδωσε εντολή να πάνε πάλι στο εργοστάσιο. Τους δηλώθηκε μάλιστα ότι το θέμα της συγκεκριμένης μηχανής την ενδιαφέρει ιδιαίτερα.
Στη νέα απόπειρά τους οι μηχανικοί πέτυχαν να επιθεωρήσουν τη μηχανή, παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες του χειριστή. Ωστόσο το κακό είχε τόσο προχωρήσει ώστε ξεπερνούσε τις δυνατότητες των μηχανικών της Αντιπροσωπείας.
Στο μεταξύ το θέμα μηχανή απασχολούσε έντονα τη Φίρμα «SORA». Ήταν η πιο μελετημένη και η πιο τέλεια δημιουργία της. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε δεν έπρεπε να παραταθεί.
Έτσι, σαν πήραν από την Αντιπροσωπεία τους την πληροφορία ότι απέτυχαν να διορθώσουν τη μηχανή, αποφάσισαν να στείλουν στην Ελλάδα τον αρχιμηχανικό της Φίρμας, ο οποίος, κατά σύμπτωση, ήταν ο ίδιος που σχεδίασε τη μηχανή.
Ο Κοσμόπουλος σαν το πληροφορήθηκε χολώθηκε φοβερά. Ένιωθε τον εαυτό του να θίγεται αφάνταστα από την πρωτοβουλία αυτή. Σ’ αυτό συντέλεσε και το γεγονός ότι, κατά παράδοξο τρόπο, είχε αρχίσει πια να θεωρεί τη μηχανή σαν κάτι απόλυτα δικό του.
Είχε μάλιστα στο μεταξύ αναπτύξει και τη θεωρία ότι το πάθημά της δεν ήταν λάθος, άλλα αποτελούσε το σωστό τρόπο λειτουργίας της. Και απαιτούσε να αναπροσαρμοσθεί ολόκληρη η παραγωγή του εργοστασίου με βάση το νέο τρόπο λειτουργίας της μηχανής.
Έτσι έκανε το παν για να απομακρύνει τον αρχιμηχανικό. Μέσα στην απόγνωσή του, μάλιστα, αποπειράθηκε με πονηριές ή υποσχέσεις να τον πάρει με το μέρος του και να τον κάνει να παρατήσει την αποστολή του.
Τελικά, όμως ο αρχιμηχανικός δεν πρόδωσε την αποστολή του. Η αγάπη του για το δημιούργημά του και ο πόνος του να βλέπει την υπέροχη αυτή μηχανή να λειτουργεί διαφορετικά από τον προορισμό της και τις δομικές της προδιαγραφές ήταν τόσο ισχυρός, που κανένα εμπόδιο δε στάθηκε ικανό να τον αναχαιτίσει. Έτσι διόρθωσε τη βλάβη κι επανέφερε τη μηχανή στο σωστό ρυθμό λειτουργίας της.
Το αστυνομικό δελτίο των πρωινών εφημερίδων της επόμενης ημέρας έγραφε με μεγάλα γράμματα για την ανεξήγητη δολοφονία του αρχιμηχανικού της Φίρμας «SORA» και την αυτοκτονία του μηχανικού Κοσμόπουλου της ABE «ΚΟΣΜΟΣ».
Αν υπήρχε συσχετισμός στα δύο αυτά συμβάντα δε στάθηκε δυνατό, σύμφωνα με το δελτίο, να εξακριβωθεί ακόμη.
Η δήλωση πάντως του αυτόχειρα, στο σημείωμα που άφησε, ότι «πεθαίνω γιατί εθίγει η αξιοπρέπειά μου», αποτελεί επί του παρόντος το μόνο στοιχείο για τη διαλεύκανση της υποθέσεως.
Αγαπητοί ακροατές βάλτε νοητά στη θέση της μηχανής τον άνθρωπο, στη θέση του αρχιμηχανικού τον Χριστό και στη θέση των «επιστημόνων» τον μηχανικό Κοσμόπουλο και θα σας δοθεί απάντηση, γι’ αυτό που ζούμε σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου